<< Terug naar actualiteit
- 29 -
augustus
2016

De waarde van het vruchtgebruik daalt mee met de rentevoetenJaarlijks publiceert de wetgever een overzicht van de waarde van het vruchtgebruik ten opzichte van de waarde van het naakte eigendom. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd en het geslacht (of beter: levensverwachtingen) van de vruchtgebruiker. De nieuwste tabel, geldig vanaf juli 2016, verscheen deze zomer en doet verbazen: de waarde van het vruchtgebruik daalt aanzienlijk, zeker voor vruchtgebruikers die eerder jong zijn. Deze daling hangt samen met de lage rentevoeten die momenteel worden gehanteerd.

De tabel wordt gebruikt wanneer, na een erfenis, het eigendom over bepaalde goederen wordt gesplitst. Bijvoorbeeld: vader komt te overlijden. In zijn erfenis zit een appartement aan zee. In beginsel erft de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik, en de kinderen het naakte eigendom. Gaan de erfgenamen nadien over tot verkoop van het appartement, dan moet de waarde van het vruchtgebruik tav het naakte eigendom worden bepaald om te weten wie welk breukdeel van de opbrengst van de verkoop krijgt.

Ter indicatie, de waarde van het vruchtgebruik (mannelijke vruchtgebruiker) is nu de volgende:

De waarde van het vruchtgebruik daalt

Actie?
Voor naakte eigenaars is dit dus het uitgelezen moment om hun naakt eigendom om te zetten in vol eigendom. Vruchtgebruikers zetten hun plannen beter even on hold, tenzij ze reeds een bepaalde leeftijd hebben.