<< Terug naar actualiteit
- 2 -
april
2015

Lagere tarieven voor onroerende schenkingen?Vlaanderen is sinds begin dit jaar bevoegd voor wat betreft schenk- en erfbelastingen. Tijdens het lopend debat over de Vlaamse begrotingscontrole werd duidelijk dat de tarieven van toepassing op de schenking van onroerende goederen in Vlaanderen wel eens zouden kunnen dalen.

Zoals men weet zijn de progressieve tarieven voor onroerende schenkingen afhankelijk van de waarde van de schenking en de verwantschap tussen de schenker en de begiftigde. Op vandaag zien die er als volgt uit:

Progressieve tarieven voor onroerende schenking gaan tot 80%

Mogelijks zouden deze tarieven verlaagd worden, waardoor de hoogste schijf voor schenkingen in rechte lijn nog ‘slechts’ aan 18% zou worden belast. Die schijf boven 500.000 euro zou voor de schenkingen aan verdere verwanten tot 50% worden beperkt. Op die manier probeert de Vlaamse overheid de Vlaming aan te sporen om meer te schenken, waardoor net meer schenkbelasting zou kunnen worden gehoffen.

Naast de algemene verlaging zou bovendien een bijkomende 2% korting worden gegeven aan wie de ontvangen woning energiezuinig maakt.